De architect vertelt

Op zoek naar individueel herkenbare panden  

De woningen zijn ontworpen door Thomas Architecten uit ’s-Hertogenbosch. Thomas Architecten is voornamelijk actief in woning- en scholenbouw en hebben een voorliefde voor renovatie- en restauratieprojecten. Ze hebben zich dan ook vol passie én trots gestort op de herontwikkelingsopgave van Fier op Zuid.

“Verbouwen van bestaande panden is altijd een uitdaging”, aldus Thomas Vullings. Samen met assistent-ontwerper Sanne Kee heeft hij de renovatie en verbouwing onder handen genomen. “De belangrijkste uitdaging was het aanpassen van het ietwat institutionele karakter van de architectuur van de bestaande panden tot meer individueel herkenbare panden, zonder daarbij de samenhang uit het oog te verliezen.”

Architect

Veel variatie

Rustig maar speels

“Het bestaande Cello-complex bestaat uit twee identieke, maar gespiegelde volumes. Een aan de Geert de Grootestraat en een aan de Brugmanstraat. Ieder volume bestaat uit 4 beuken met een lessenaarsdak, waardoor een transformatie naar vier woningen per volume (totaal dus acht woningen) logisch en natuurlijk oogt: twee woningen in het middendeel en twee woningen in het lagere deel links en rechts. Beide hoekwoningen hebben een lessenaarsdak in de andere richting en zijn door de lagere goot- en nokhoogte kleiner dan de woningen in het middenvolume en worden daarom voorzien van een uitbouw. De tussenwoningen breiden we op de begane grond aan de achterzijde uit zodat daar een grote leefruimte met centraal een mooie leefkeuken ontstaat.”

“In het ontwerp van de woningen staat zowel de relatie tussen de verschillende volumes centraal, als de identiteit van de individuele woning. De verbinding tussen de woningen is gezocht in de materialisatie (wit stucwerk met een metselwerkplint en houten accenten). De metselwerkplint verspringt in hoogte om de individuele woningen te benadrukken en de nieuwe aanbouwen aan te laten sluiten bij de rest van de woning. De houten kaders bij de voordeuren accentueren de individuele woning en voegen daarbij ook extra warmte toe aan het geheel. Ten opzichte van het huidige gebouw hebben we ervoor gekozen meer eenheid te zoeken in de diverse raamkozijnen en hiermee direct de achterliggende functie zichtbaar te maken. Op deze manier ontstaat er een rustiger, maar toch speels beeld.”

 

Fier op Zuid - Artist Impression

Fier op Zuid - Artist Impression

 

Schrijf je in als reservekandidaat

De inschrijving is gesloten. Wel belangstelling? Schrijf je dan in als reservekandidaat!

inschrijven